понедељак, 26. јануар 2015.

Gradi se Babušnica - a ko radi taj i greši

PUTEVI ZA BUDUĆNOST

Opština Babušnica jedna je od najsiromašnijih opština u Srbiji.

Brojne kompanije i fabrike koje su se s godinama zatvarale, katancem na svojim kapijama u krugu fabrike ostavljale su prazne hale. Ljudima, koji su u njima provodili svoj radni vek, neki sticali penzije, a svi oni živeli od firme i za firmu, ostali su prazni novčanici i pitanje gde ću i kako ću!?

U Babušnici se gradilo. Polako, ali se gradilo. Primera radi, kamen temeljac za kupališni kompleks postavljen je petnaestak godina pre nego je on izgrađen i konačno otvoren 2011. godine.

Isti kupališni kompleks oživeo je siromašnu varošicu u koju su tokom letnjih dana pohitali meštani okruga kako bi posetili novotvoreni bazen savremenog izgleda.

GRADI SE U HODU

U spisku raspisivanih javnih nabavki u prvoj polovini 2014. godine koji smo dobili posle upućenog Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja nisu navedeni ponuđači sa kojima je posle tendera sklopljen ugovor.
Javno preduzeće ove opštine sudeći po dostupnim informacijama koje smo dobili, prethodnih godina ulagalo je dosta u izgradnju ulica u samoj opštini.

Putevi su redovno održavani i zimi i leti, opet sudeći po raspisivanim javnim nabavkama. Ali, Babušnica, opšte poznato, još uvek ima     neasfaltiranih ulica.

U javnoj nabavci broj 10/2014 babušničko preduzeće za puteve, zemljište i komunalni razvoj kao predmet javne nabavke u skladu za Zakonom o javnim nabavkama, članu 120 koji se odnosi na delatnosti iz oblasti saobraćaja, navodi Izgradnju saobraćajnica u Babušnici tj. izgradnju temelja ulica. Procenjena vrednost javne nabavke je  7.635.833,00 dinara bez PDV-a.

Elem, posle raspisane javne nabavke 30. juna u predviđenom roku od 31 dan stigle su tri ponude. Dakle tri preduzeća, sa podizvođačima ili samostalno, bila su spremna da grade temelje ulica na području ove opštine. Po modelu ugovora objavljenom u konkursnoj dokumentaciji rok za završetak radova takođe nije poznat. Ugovor je zaključen 1. avgusta sa Preduzećem za puteve iz Niša, koje je na procenjenu vrednost dalo najpovoljniju ponudu od 6.896.269,53 dinara bez PDV-a.
Ovo preduzeće je bilo u žiži javnosti 2012. godine kada su njegovi čelnici privedeni posle afere u privatizaciji putarskih preduzeća, a o čemu su izveštavali nacionalni mediji. 
Ovo preduzeće jedno je od pet putarskih koja su poslovala u okviru NIBENS grupe a čiji su radnici ranije 2012. godine uputili pisma vrhu države kako bi prepispitala privatizaciju.

 Radnici su potom nastavili da obavljaju ugovorene poslove na održavanju puteva.

Dakle, ovo preduzeće je u stečaju. Jedan od razloga za stečaj prema članu 11 Zakona o stečaju jeste i prezaduženost pravnog lica. Preduzeće je svakako na papiru sposobno da predviđene radove uradi.

Na konkurs za izgradnju soabraćajnica u Babušnici javilo se sa podizvođačem tj. firmom „Atina plus“ DOO, takođe iz Niša.

Niško predueće za puteve poslove u Babušnici ne dobija prvi put. Bilo je jedini ponuđač na tenderu koji je raspisan za letnje održavanje puteva u ovoj opštini. Interesantna je i činjenica da se ugovorena i procenjena vrednost podudaraju upotpunsoti: 2.750.000 dinara odnosno 3.300.000 dinara sa PDV-om. Niško preduzeće je 2013. godine pobedilo na tenderu za održavanje loklane putne mreže u Babušnici koja je izuzeta iz mreže državnih puteva prvog i drugog reda opštine Babušnica. Te godine za posao su bile zainteresovane još dve firme d abi godinu dana kasnije na tenderu koji se takođe bavi temom letnjeg održavanja puteva PZP Niš bilo jedino koje je za ove radove bilo zainteresovano.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Unapređenje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama koji Program UN za razvoj (UNDP) sprovodi uz finansijsku podršku Vlade Švedske (SIDA) bavi se podrškom istraživačkim novinarima i neprofitnim organizacijama u “potrazi za informacijama” o potrošnji javnih sredstava u Republici Srbiji. Svi stavovi i mišljenja proistekli u tekstovima istraživačkih novinara ne predstavljaju nužno stavove UNDP ili Vlade Švedske.

Нема коментара:

Постави коментар